valencià | castellano   

Buscar
  Estudios y documentos

Año:2007
Pg:253-338
Título: L’ofici de ferrer: l’art del foc i el ferro.
Autor: Tarín I López, Ramón
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Economía
Siglos: XIX; XX
Tema: Estudios y documentos-Economia
Idioma: ValenciàVista prévia
Ramon Tarín i López

L 'ofici de ferrer: l'art del foc i el ferro

ELS FERRERS D'ALAQUÀS (1875-1969) Possiblement, i a hores d'ara, la paraula mestre ferrer siga una paraula bastant desconeguda per a la gent més jove de la nostra societat, i menys encara la seua relació amb l'ofici que la defineix, però a bon segur que per a la gent major, la figura del mestre ferrer es troba estretament lligada als seus records més recents per haver-lo vist treballar incansable al seu taller, enmig del mall i la maça, envoltat de fum i de foc, colpejant una i altra volta la peça fins a donar-li la forma definitiva. No hi ha dubte que la nostra joventut desconeix tot al voltant d'aquell personatge que convertí el seu treball en una artesania del foc i del ferro en un temps no massa llunyà però sí el suficient perquè aquest ofici haja passat a les golfes més íntimes dels records de la nostra infantesa. Val a dir que la població de ferrers focalitzada al nostre poble a finals del segle XIX i bona part del segle passat, forma un nucli no massa rellevant que no ultrapassen els dotze o tretze mestres ferrers en tot aquest període i que, a més a més, molts d'ells van desenvolupar el seu treball a la ciutat o bé en altres localitats properes. Habitualment, solen ser artesans que pertanyien a una mateixa família o bé estaven lligats per vincles de parentesc, com el cas de la família Martí1, on figuren una llista de ferrers i ferradors extraordinaris:
1 En l'apunt i dades relacionades amb la genealogia del doctor Faustí Barberá Martí, tret de l'arxiu parroquial de la vila d'Alaquàs, ja apareix un ferrer de la dinastia dels Martí en la partida de baptisme d'una germana del doctor Faustí Barberà: "El día 4 de febrero de 1838 fue bautizada en esta iglesia parroquial por el cura ecónomo de la misma, María de los Dolores Barberá, hija de Victorino, maestro de niños y de Fausta Martí. Abuelos paternos:

253

Toni el Ferrer i la seua dona Maria, la Redona, amb Paco el Potecari, un amic de la família. Retrat de 1934.

Ramon Martí Alabarta, José Martí Alabarta, Camilo Martí Martínez, Ramon Martí Sáez, Ricardo Martí Sáez, Vicent Martí Moret, Vicent Martí Montesa, etc. Tot sense oblidar altres sagues de mestres ferrers del poble: homes com Vicent Moret Lladró, el tio Moret; Antonio García Montoro, Toni el Ferrer; o Vicent Palop Martí, són un bon exemple. Tots ells ens han deixat un llegat que és tota una escola en l'art del foc i del ferro. És per això que hem volgut estuVicente Barberá y Teresa Carpintero de Manises: Maternos: Francisco Martí y María Navarro de oficio herreros", "Un manuscrito de Don José Pertegás sobre el Doctor Faustino Barberá(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0