valencià | castellano   

Buscar
  Estudios y documentos

Año:1988
Pg:93-110
Título: La Carxofa, Història d'una tradició.
Autor: Dols I Ruiz, Joan F.
Periodo: História Contemporánea
Materia:  Cultura
Siglos: XIX; XX
Tema: Estudios y documentos-Cultura
Idioma: ValenciàVista prévia
JOAN F. DOLS i RUIZ

LA CARXOFA Història d'una tradició

(1)

1.- INTRODUCCIÓ De vegades, trobem al voltant nostre i en la vida quotidiana activitats que la història s'ha encarregat de mantindre intactes i que pel seu ús habitual no són considerades amb l'atenció que es mereixen. Una d'aquestes manifestacions culturals i artístiques va a ésser l'objecte del nostre estudi; es tracta de la celebració de la "Carxofa", nom popular que reb l'acte religiós-festiu on un xiquet canta uns versos en llaor del Santíssim Crist o la Mare de Déu en les festes patronals d'alguns pobles de la Comarca de L'Horta Sud, com són: Alaquàs, Aldaia, Silla i Manises. Aquestes són les úniques poblacions valencianes (llevant d'Elx) on s'ha mantés la tradició d'aquesta celebració, de la qual encara desconeguem els orígens. Aquest estudi tindrà per objecte determinar la història de la Carxofa, intentant buscar els seus orígens, les seues característiques principals, les peculiaritats a cada poble i les seues interrelacions. Comú de totes les representacions de la Carxofa és la lletra i la música, i la diferència principal és el patró a qui van dedicades les llaors (el Santíssim Crist, la Mare de Déu de l'Olivar i el Santíssim Sacrament). El criteri seguit per a la realització d'aquest estudi ha estat buscar un origen comú per a totes, el qual creguem que pot ésser determinat amb rel.lativa facilitat, perquè l'artifici utilitzat als pobles esmentats, la Carxofa, és semblant al de la tradició d'Elx, la Magrana. Així, i amb les dades de l'antiguitat del segon i les seues influències sobre el primer, podrem determinar l'origen de la celebració de la Carxofa. Ja que el Misteri d'Elx es celebra en llaor a l'Assumpció de la Mare de Déu, es lògic pensar que aquests actes varen tindre més importància on hi havia tradició i esglésies dedicades a aquesta figura religiosa. A partir d'aquest fet va ésser importada als pobles de L'Horta Sud on actualment es celebra la Carxofa.

(1) Aquest treball ha estat guanyador dels II Premis d'Ajut a Universitaris convocats per Caixa Popular, Ajuntament d'Alaquàs, Institut de Batxillerat i altres institucions. A totes elles l'agraïment de Quaderns d'Investigació d'Alaquàs.

--93--

Altra pista a seguir en la investigació pot ésser el fet de que el Misteri de València, amb el seu cant de l'Araceli és origen del d'Elx, i que aquest va donar peu a la manifestació de la Carxofa. Tant en el primer cas com en l'últim he trobat les mateixes dificultats, perquè no existeixen documents històrics que ens donen compte del seu origen, per la qual cosa haurem de treballar amb suposicions. La segona part del treball estarà dedi(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0