valenciā | castellano   

Buscar
  Histōria Grāfica

Any:1993
Pg:205-242
Títol: Histōria grāfica 1993
Autor: 
Període: Histōria Contemporānia
Matčria:  Histōria Grāfica
Segles: XX
Tema: Histōria Grāfica-Histōria Grāfica
Idioma: ValenciāVista prévia
HISTÒRIA GRÀFICA

-206-

Al voltant de l'any 1961 al carrer Major, podem veure a un dels darrers herbassers del poble. Ell es Jose Sena "el Quinqui" amb el carro carregat de garbetes d'herba i repartint-les per les cases. Aquest retrato és l'únic existent que arreplega el document gràfic de la figura de l'herbatgers ja desapareguda dels nostres carrers.

-207-

-208-

Ací podem veure una panoràmica del castell d" Alaquàs des del carrer de la séquia. Al fons de la foto de la casa dels pares de Federico "el Practicant" que temp enrera foren una cas forta de llauradors al poble i propietaris de "la Noria de Bocaos" situada a la vora del camí vell de ca "la Curra" en la partida de "Poco Pan". En primer terme de la foto s'hi troba el paretó decantat que rodejava el pati de la casa Abadi, antic domicili del rector Don Antonio, abans de construir-se el nou edifici

-209-

Una panoràmica gràfica que ens mostra l'ajuntament abans de la seua remodelació, quan la Casa de la Vila, assumia la funció d'Ajuntament i jutjat al mateix temps. A la part de baix del municipi, trobem la casa del tio Francisco "el Pastoret", que aleshores, vivia el seu fill Estanislao, i a la part de dalt, la casa del tio "Picó" on visqué també "el tio Parapapí", que posaria una paradeta de llepolies a la porta de sa casa per als nanos. Seguia la casa del "Xató" Baldomero el corretger, i al cantno la casa de la tia "Botona". No noteu el sabor antic...Cal dir que la porta xicoteta de l'entrada a l'ajuntament, fou vivienda o visqué el mestre nacional, don José Sanchis Alminana. enllà pels anys 1920.

No hi podia faltar per al record de tots els alaquasers, aquesta vista de l'església del Convent de l'Olivar, amb el retable de la Mare de Déu enmig de la façana de la parròquia. A peu del campanari, encara es pot veure adossada a d'ell, la xicoteta caseta de la bàscula que hi havia abans, i que seria enderrocada poc de temps després de fer-se la fotografia.

-210-

-211-

Encara que ho semble, no es tracta de cap jardí que pertanya la devesa del Saler o jardins Reials del Palau. Aquest jardí s'hi trobava al corral d'una casa del poble: La casas del tio Vicent "Panolla" al carrer de Sant Josep, i la fotografia pressa als voltants dels anys 1920. La casa del "Panolla" aleshores era la casa de llauradors més forta que hi haviia al poble i la més rica. S'ha dil que aquesta familia es repartia l'or en mig almud. El tio Vicent "Panolla" tenia un un cabriolet per a desplaçar-se als pobles veïns i estava casat amb una dona de Mislata. Compten que la tomada d'un dels viatges que feu a casa dels sogres de dita població, li va sobrevindre la mort a meitat viatge i(...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0