valencià | castellano   

Buscar
  Estudis i documents

Any:1997
Pg:07-26
Títol: La inscripció Romana d’Alaquàs.
Autor: Domínguez I Palop, Mª C. Santa
Període: Història Antiga
Matèria:  Paleografia
Segles: I; II
Tema: Estudis i documents-Paleografia
Idioma: ValenciàVista prévia
ESTUDIS I DOCUMENTS

Mª C. SANTA DOMÍNGUEZ I PALOP

LA INSCRIPCIÓ ROMANA D'ALAQUAS
Titulis manebis in aevo.

Introducció. Aquest article és un estudi filològico-històric de la inscripció romana d'Alaquàs que es troba al nostre castell. Aquest testimoni escrit sobre una pedra, que tots els alaquassers podem contemplar, és un dels exemples de la pervivència de l'època romana en les nostres terres. L'estudi té un interés doble. Per una banda representa un dels intents de donar a conéixer les troballes epigràfiques que es produeixen constantment al País Valencià, dins la pràctica d'escriptura més difosa a l'antiguitat, de la que els romans es van servir per a fixar la seua història. Per altra, pretenem traure de la somnolència històrica vigent l'època i la llengua de la que som hereus, i reviure la societat valentino-romana en un testimoni llatí del nostre poble, en la inscripció sepulcral d'una dona. El desig de donar a conéixer aquesta inscripció romana d'Alaquàs, sense aspiracions modèliques o erudites, és el que ens ha dut a exposarla així. Esperem que un exemple del nostre patrimoni epigràfic servisca per a fomentar les nostres arrels llatines1. Presentació de la inscripció i fitxa epigràfica Entrant a l'ampli vestíbul del castell d'Alaquàs per la porta principal, a la paret frontal de l'esquerra trobem unes marques d'escriptura sobre una pedra de la construcció: es tracta d'una inscripció de l'època romana escrita en la nostra llengua mare, la llengua llatina.
1 Vull expressar el meu sincer agraïment a tos aquells que m'han ajudat en la preparació del present article; a Vicent García per calcar la peça; a la meua mestra d'epigrafia Mª Luz Mandingorra per tenir l'amabilitat de llegir el manuscrit i fer-me interesants suggerències. Finalment, agraïsc al meu mestre Josep Corell el préstec de tot el seu material bibliogràfic i l'ajuda en l'elaboració del treball.

-9-

Davant d'una troballa epigràfica com aquesta cal preguntar-nos les qüestions qui, quan, on i per què. És a dir, per a descobrir la vida dels textos hem de tenir en compte una història que estudie els aspectes fonamentals de la seua trajectòria: producció, ús i conservació2. En ser un escrit sobre una pedra, forma part de la praxi d'escriptura que conforma la disciplina anomenada epigrafia3: Aquesta ciència tracta sobre l'estudi de les inscripcions i l'objecte del seu estudi consisteix en llegir i interpretar el context, funció i ús de cada inscripció, per a deduir a partir del conjunt del testimoni escrit les conseqüències filològiques i històriques que en ell s'amaguen. Així, forma part de la història de la comunicació (...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0