valencià | castellano   

Buscar
  Estudis i documents

Any:1999
Pg:179-202
Títol: El Col·legi Madre Josefa Campos: història dels xiquets i xiquetes d'Alaquàs.
Autor: Domínguez I Palop, Mª C. Santa
Període: Història Contemporània
Matèria:  Ensenyament
Segles: XX
Tema: Estudis i documents-Ensenyament
Idioma: ValenciàVista prévia
M. C. SANTA DOMÍNGUEZ I PALOP 1

EL COL·LEGÍ MADRE JOSEFA CAMPOS: HISTÒRIA DELS XIQUETS I XIQUETES D'ALAQUÀS.

Introducció
Com altres anys, ens trobem davant aquestes pàgines per a poder descobrir algun aspecte més de la història del nostre poble. En aquesta ocasió tractarem d'analitzar la vessant educativa, examinant cronològicament l'evolució d'un col·legi d'Alaquàs, l'escola de les Operàries Catequistes Madre Josefa Campos. L'escola es convivència, intercanvi d'experiències, pràctica d'autocrítica, reflexió sobre l'escola des de l'escola, tot i que trobem moments de festa. El secret rau a combinar l'otium i el negotium, l'oci i el treball, defensant per damunt de lot una educació per a formar ciutadans lliures i crítics. Dedicar aquest article al col·legi on ens vam educa, suposa un repte personal en quant a l'objectivitat de la tasca. Sens dubte, hi ha molts records dins d'aquestes pàgines que ens faran tornar de nou a la nostra infantesa: passen pel nostre record les cançonetes apreses per la vesprada, els teatres i actuacions en les festes, ... -un punt de mira diferent per a l'ensenyament i la didàctica- , però no ens oblidem de les lliçons que ens havien d'aprendre, els fastigosos exàmens o les còpies del tema X d'Història -que era el més llarg-, si xarraven en excés. Es pretén, doncs, fer una ullada històrica el més completa i veritable possible a una escola que ve funcionant ja quasi un centenar d'anys, on la gent del nostre poble ha conviscut i d'on guardem molts bons records. Tornem a aquells meravellosos anys!

1 Aquest article ha rebut la col·laboració de les alumnes de 1er. de Batxillerat: Ana Marqués Ferrer, Maria Marqués Ferrer, Vanessa Segovia Martínez. Rosa Soler Fabian i Cristina Valero Llamas; per altra banda, el treball no haguera estat possible sense l'ajul de monges, professors, antigues alumnes d'aquesta escola, i altres alaquasers que m'han ot'eril molla informació, oral i escrita, recollida en aquestes pàgines.

-179-

L'EDUCACIÓ EN EL COL·LEGI M.J.CAMPOS L'educació: concepte, evolució històrica i religiositat pedagògica. Tractarem d'analitzar, en primer lloc, quin ha sigut el sistema educatiu que està adoptant el nostre poble per a l'educació i criança dels seus fills. Encara que totes les cultures han tractat d'aconseguir un sistema que permetera educar les seues generacions per preservar els valors culturals, no totes tenen un mateix sistema educatiu, ja que aquest depén de factors polítics, socials, religiosos, geogràfics,... Així, l'educació és un procés per a transmetre el bagatge cultural d'una comunitat o grup social amb el fi de perpetuar la seua existència i el seu desenvolupament continu; tot això (...)Licencia de Creative Commons  Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-No Comercial-Sin Obra Derivada 3.0